Δελτίο Τύπου 3ης Ημερίδας

Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διοργάνωσε την 3η ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με τίτλο «Ψηφιακά Υποστηριζόμενη Μάθηση στο Περιβάλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης» την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 17.00 – 20.00 διαδικτυακά μέσω MS Teams.

 

Την ημερίδα προλόγισαν οι διοργανωτές της ημερίδας και συντονιστές των ΚΕΔΙΜΑ των τριών πανεπιστημίων: Πανεπιστήμιο Πειραιώς – Σίμος Ρετάλης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Ιωάννης Ψαρομήλιγκος και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος – Αύγουστος Τσινάκος. Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Α. Σπυριδάκος, τόνισε ότι το Κέντρο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι καθηγητές για τον εκπαιδευτικό τους σχεδιασμό. Ακόμα, ακολούθησε σύντομη αναφορά της Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου σχετικά με τη σημασία της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική πράξη και τη σημασία της συνεργασίας μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων εργαλείων.

 

Οι κεντρικές ομιλίες της 3ης ημερίδας αναφέρονταν στην αξιοποίηση τριών ψηφιακών περιβαλλόντων στον ακαδημαϊκό χώρο: Metaverse, Moodle και Open eClass. Η πρώτη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αύγουστο Τσινάκο, καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ, ο οποίος παρουσίασε το Metaverse, ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας με πολλές ευκαιρίες διαδραστικότητας και συμμετοχικότητας στον εκπαιδευτικό χώρο, το οποίο έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στο τμήμα του. Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γιάννη Αράπογλου, Γενικό Διευθυντής στην Wide Services, με αναφορά σε μελέτες περίπτωσης για τους διαφορετικούς τρόπους χρήσης της πλατφόρμας Moodle στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τέλος, ο κ. Θάνος Πλέσσας, μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης του Open eClass (συνεργάτης της GUnet), παρουσίασε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Κλείνοντας, τα υπό συζήτηση θέματα της ημερίδας τέθηκαν σε ανοιχτό διάλογο. Μία από τις απόψεις που εκφράστηκαν αφορούσε στην έννοια της αλλαγής ως αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας, γεγονός που καλεί τον διδάσκοντα να τη διαχειριστεί παιδαγωγικά. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική, η οποία θα ενορχηστρωθεί από τον δάσκαλο – σχεδιαστή. Υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει μία ιδανική προσέγγιση, αλλά πρέπει να εξετάσουμε τι ταιριάζει σε κάθε πλαίσιο χρήσης. Ακόμα, σημαντικές ήταν οι αναφορές α) για την τακτική και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση των πανεπιστημιακών καθηγητών στα νέα τεχνολογικά μέσα και β) για τη σημασία της βιωσιμότητας του Κέντρου για τη διαρκή υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας ως προς τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και τη δημιουργική ενσωμάτωση των τεχνολογικών εργαλείων και περιβαλλόντων, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου. Τέλος, τέθηκε το ερώτημα για το ποια είναι η προσδοκία από την επιμόρφωση των διδασκόντων: Η συμμόρφωση, η αναμόρφωση ή η μεταμόρφωση του ελληνικού πανεπιστημίου;

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη 3η ημερίδα στο κανάλι του ΚΕΔΙΜΑ στο youtube Center for Teaching & Learning @ UniWA: