Σχετικά με το Αποθετήριο

Το Κέντρο Διδασκαλίας & Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ακολουθώντας διεθνώς καταγεγραμμένες καλές πρακτικές αντίστοιχων δομών του εξωτερικού, προχώρησε στην ιδέα της ανάπτυξης ενός Ιδρυματικού Αποθετηρίου με εκπαιδευτικό περιεχόμενο καλών πρακτικών στην Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική αλλά και της Αξιοποίησης της Τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Το  ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. θεωρεί την ανάπτυξη ενός τέτοιου αποθετηρίου κομβική σε σχέση με τους σκοπούς και τους στόχους που έχει υιοθετήσει, γιατί ένα Ιδρυματικό Αποθετήριο Καλών Πρακτικών μπορεί να συμβάλλει στην:

  • Ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού ως προς την Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική και την αξιοποίηση της Τεχνολογίας στη μάθηση, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και εμπειριών. 
  • Καινοτομία και βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, γιατί μπορεί να βοηθήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου να μοιραστεί καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας. 
  • Αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, γιατί μπορεί να βοηθήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου να μοιραστεί καλές πρακτικές και να τις αξιοποιεί στην εκπαίδευση βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά της. 
  • Επικοινωνία και Συνεργασία, καθώς το αποθετήριο καλλιεργεί μια κουλτούρα συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ, ακόμα, ενθαρρύνει την ανταλλαγή επιτυχημένων στρατηγικών διδασκαλίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παιδαγωγική καινοτομία και βελτίωση σε όλο το πανεπιστήμιο.

 

Το Ιδρυματικό Αποθετήριο που οραματίζεται το ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πρέπει να προκύψει από καλές πρακτικές του εκπαιδευτικού προσωπικού του (και όχι μόνο) μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης και ανταλλαγής επιτυχημένων στρατηγικών διδασκαλίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας & Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προσκαλεί όλο το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος (μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ, υποψ. διδάκτορες, ακαδημαϊκούς υποτρόφους) που έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό και θέλει να το μοιραστεί με την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου μας, να επικοινωνήσει με τη γραμματεία του Κέντρου στο email ctl@uniwa.gr. Για παράδειγμα, το υλικό μπορεί να αφορά μια άσκηση αξιολόγησης, μια ομαδική εργασία κ.λπ. ή έναν “μικρό” οδηγό για κάποιο από τα εργαλεία των πλατφορμών που αξιοποιεί το Ίδρυμά μας (e-Class / Moodle / MS TEAMS) ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική πράξη (π.χ. Padlet, Kahoot, Mentimeter, κ.ο.κ.). Η ομάδα ψηφιοποίησης του ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. θα το βελτιώσει αισθητικά, θα του προσθέσει κατάλληλα μεταδεδομένα (όπως περίληψη, λέξεις κλειδιά, σκοπό & επιμέρους στόχους, πλαίσιο εφαρμογής, κ.λπ.) και θα το δημοσιεύσει στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Καλών Πρακτικών του Ιδρύματος.

 

Η πρόσβαση στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. γίνεται στη διεύθυνση https://kedima.uniwa.gr, είτε χρησιμοποιώντας τους ιδρυματικούς κωδικούς uniwa (για μέλη του ΠΑΔΑ) είτε με εγγραφή για όσους δεν έχουν ιδρυματικούς κωδικούς. Το Ιδρυματικό Αποθετήριο βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και μπορείτε να το εξερευνήσετε από τη συγκεκριμένη διεύθυνση. Υπενθυμίζουμε ότι στο Αποθετήριο θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε και το MOOC του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του ΠΑΔΑ, το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη συλλογή υλικού από τον 1ο Κύκλο Μάθησης. Τέλος, κατεβάστε από ΕΔΩ τον πρότυπο οδηγό για την προετοιμασία του μαθησιακού σας αντικειμένου πριν την εισαγωγή στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Κέντρου. 

Το Αποθετήριο του ΚΕΔΙΜΑ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (https://kedima.uniwa.gr/) στοχεύει στην ανάπτυξη υποδειγματικού εκπαιδευτικού περιεχομένου με τη μορφή μαθησιακών αντικειμένων που θα είναι προσβάσιμα σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του Πανεπιστημίου. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, παρέχουμε καινοτόμες προτάσεις που επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς:

  • να σχεδιάζουν πρωτότυπο ψηφιακό υλικό που α) διεγείρει το ενδιαφέρον των φοιτητών και β) ενισχύει την ενεργό συμμετοχή, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, καθώς και
  • να χρησιμοποιούν προηγμένα εργαλεία αξιολόγησης που παρέχουν άμεση ανατροφοδότηση, επιτρέποντας α) στους φοιτητές να αξιολογούν την πρόοδό τους και να εντοπίζουν στοιχεία που χρειάζονται βελτίωση και β) στους εκπαιδευτικούς να εντοπίζουν τα μαθησιακά κενά και να παρέχουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

 

Η υπηρεσία του Αποθετηρίου έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένουν πρωτοπόροι της εκπαίδευσης. Επίσης, το Αποθετήριο εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε πόρους και υποστήριξη για όλες τις ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών προσαρμοσμένης μάθησης, δίνεται η δυνατότητα για εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες των φοιτητών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό. Η προσέγγιση αυτή προωθεί τη βαθύτερη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου και προάγει την ακαδημαϊκή επιτυχία. Καθώς ξεκινάμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, καλούμε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να συμμετάσχουν ενεργά στο Αποθετήριο. Μαζί, μπορούμε να αναπτύξουμε ένα ζωντανό εκπαιδευτικό οικοσύστημα που καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη δια βίου μάθηση. Ας αδράξουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θέτοντας νέα πρότυπα καινοτομίας!

 

Αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία του Πανεπιστημίου από προηγούμενα έργα, όπως το Open Courses, καθώς και την εμπειρογνωμοσύνη εξωτερικών εταίρων και διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές από ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, δημιουργήσαμε ένα μοντέλο βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε έναν πρότυπο οδηγό για την ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού που μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για καλές πρακτικές και να διαμοιραστεί σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Η πρόσβαση στο μαθησιακό περιεχόμενο που αφορά την Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική και τις Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες στην Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να γίνει εύκολα μέσω της πλατφόρμας Moodle του Κέντρου: https://kedima.uniwa.gr. Αυτό μπορεί να γίνει είτε χρησιμοποιώντας τους ιδρυματικούς κωδικούς uniwa (για μέλη του ΠΑΔΑ) είτε με την εγγραφή για όσους δεν έχουν ιδρυματικούς κωδικούς. Αξιοποιώντας αυτή την πλατφόρμα, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το MOOC του Αποθετηρίου του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του ΠΑΔΑ, το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη συλλογή υλικού από τον 1ο Κύκλο Μάθησης. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολύτιμων πόρων, όπως υποδειγματικές πρακτικές, μικροδιδασκαλίες από το Κέντρο και ενημερωτικούς οδηγούς για διάφορα εργαλεία και λογισμικά που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική εκπαιδευτική εμπειρία. Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα χρησιμεύει ως πύλη για τον πλούτο των διαθέσιμων πόρων και πρακτικών.

 

 

Η δημιουργία του Αποθετηρίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη δέσμευσή μας για την προώθηση ενός δυναμικού και καινοτόμου μαθησιακού περιεχομένου! Ενοποιώντας τους πόρους και την τεχνογνωσία μας, στοχεύουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλο το Πανεπιστήμιο. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη και καθοδήγηση στα μέλη ΔΕΠ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαπρέψουν στις διδακτικές τους πρακτικές και να προωθήσουν την επιτυχία των φοιτητών.